Слънчогледът - новото злато в земеделието

Разработка на Университета в Буенос Айрес на съвременна технология за хранене и защита на слънчогледа

Вече нищо не може да ни учуди: опитни инвеститори които до вчера инвестираха или залагаха на борсите на злато и диаманти, днес панически се преориентират. Изведнъж техни “любимци” станаха пшеницата, царевицата, слънчогледът. Роди се ново поле за дейност, където печалбите действително стават баснословни. 
Нека погледнем ситуацията със слънчогледа. България е прекалено малка, за да има някакво значение за световната борсова игра. Но ние произвеждаме огромни количества слънчоглед и въпреки очаквания спад в добиваните количества, инвеститор и производители ще реализират огромни печалби. Да не забравяме, че над 90% от произвежданото у нас черно семе се продава в чужбина. 
Едва ли има друга култура, която да вкарва толкова милиони в България.
Свикнахме с думата слънчоглед. 
А какво се крие зад него, какви сортове, какви възможности, какви типове се произвеждат в света? За тях у нас се знае съвсем малко или почти нищо. Ето защо си позволяваме да ви предоставим една разработка на университета в Буенос Айрес. 
Това е уникална технология за отглеждане и опазване на слънчогледа. Само за сравнение ще посочим, че аржентинските фермери планират да увеличат площите, на които ще отглеждат слънчоглед, като добивът от тях да стигне 4 милиона тона.

Ф. Гарсия, К. Фабрици, Ф. Андраде, Н. Ешевериа Университет в Буенос Айрес Карина Алварес, Едуардо Мулин агрономи и технически консултанти
Слънчогледът е култура, типична за Северна Америка, където широко се използва за производство на растителни масла. По-късно е пренесена в Европа и Южна Америка. В Аржентина слънчогледът се отглежда от края на XIX век. През миналия век освен слънчогледовото олио популярност добива и зехтинът. Аржентина е един от лидерите в производството на слънчогледово масло. 
ХИБРИДИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ТЪРГОВСКОТО ИМ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
Питата на растението се състои от множество цветове. Едните са разположени по периферията и оформят венчелистчетата, а другите имат тръбовидна форма и формират семената. Според вида на семената различните сортове слънчоглед имат различно търговско предназначение: за производство на растителни масла и в сладкарската промишленост. Семената на маслодайния слънчоглед съдържат 48 до 52 на сто масло, което от своя страна също се различава по качество и състав. От слънчогледа се получава и протеиново брашно, което се използва за изхранването на животните.
Съдържанието на различни по състав мастни киселини определят предназначението на различните сортове слънчоглед – в кулинарията или в промишлеността. Съставът на мастните киселини зависи най-вече от генотипа на слънчогледа. Ето защо площите, определени за отглеждането на високоолеинови сортове, трябва да бъдат щателно отделени от тези, където ще се отглежда технически слънчоглед, за да се избегне кръстосаното опрашване.
ОСНОВНИ ТИПОВЕ СЛЪНЧОГЛЕД
Според съдържанието на олеинова, линоленова и наситена киселина различаваме три типа масла с различно качество.
- Полиненаситени масла - най-разпространени. Заради ниското си съдържание на наситени киселини се препоръчва за диетично хранене.
- Мононенаситени или високоолеинови масла - съдържат до 82 на сто олеинова киселина, а процентът на линоленова и наситени киселини достига до 10%. Използват се от скоро. Не прегарят при използване във фритюрник.
- Средноолеинови масла – съдържа 60-65 на сто олеинова киселина и 8-10% наситени киселини. Макар че сортовете още са на етап разработка, те са регистрирани вече в САЩ.
- Сладкарски - неговите семена могат да се използват както заедно със семенната обвивка в сурово състояние, така и без обвивката - пържени и в салати. Семената на тези сортове са по-големи от тези на обикновения слънчоглед, при когото семето задължително се бели. В семената се съдържат много хранителни вещества - фолиева киселина, целулоза, желязо, цинк, витамин Е. Съдържанието на наситени киселини е ниско. 

Макар и добивите от тези сортове да е по-ниско отколкото при обикновения слънчоглед, търговската надценка при него е висока. За тези сортове няма открити пазари. Ето защо продажбата им става чрез специални контракти, които се сключват между производителите и промишлините предприятия. Най-големите консуматори на сладкарски слънчоглед са САЩ и Европа, а Бразилия го закупува като храна за птиците.
Биологичен цикъл на слънчогледа
Развитието на културата може да бъде разделено на два стадия. Вегетативният започва с покълването на семето и продължава до появата на 4-5 двойки листа. Репродуктивната фаза е от разтварянето за цвета до узряването на слънчогледовата пита.
ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЛЪНЧОГЛЕДА
Алтернатива, която заслужава внимание! Включването на слънчогледа в сеитбооборота позволява диверсификацията (придобиване на многостранен, многоотраслов характер) на културата. А така също за намаляване на някои икономически рискове. Тъй като слънчогледът се прибира преди другите култури през летния сезон, това дава възможност след него по-рано да се освободят площите и събиращата техника. Като се има предвид характеристиката на слънчогледа, той може да бъде засят по-рано от останалите култури, включени в сеитбооборота.
Планиране на добивите! Намаляването на потенциалните добиви може да бъде предизвикано от негативното въздействие на околната среда, с които се сбъсква растението по време на своето развитие. Критичен период е от 20-ия ден преди цъфтежа на културата, заради бързото развитие на репродуктивните органи. От този момент до приключването на цъфтежа се формират количеството и размерът на цветовете, както и става тяхното опрашване. Ето защо всяко негативно въздействие като например сушата или липсата на хранителни вещества може да окаже отрицателно въздейстиве на опрашването. В началните стадии може да се стигне до окапване на цветовете, а по-късно - до възникване на проблеми с тяхното опрашване или до опадане на вече опрашените цветове. В същото време добивът може да бъде повишен ако културата получава достатъчно вода - около 500-550 мм годишно.
Генотип и плътност! На добивите оказват влияние три фактора: количеството на цветните пити, количеството на зреещите семена в главата и теглото на самите семена. Обикновено всяко растение формира една пита, така че количествонто им на хектар се определя с просто преброяване. 
Когато плътността на посева и ниска, то растенията получават повече ресурси (вода, слънчева светлина, хранителни вещества) и имат повече листа, семената в питата са повече и са по-тежки. При висока плътност на посева конкуренцията между растенията нараства и листата растат по-активно, т.е. стават по-големи. Като резултат питата получава по-малко хранителни вещества. В засушливите райони се препоръчва гъстотата на посева да не надвишава 40-50 хил. растения на хектар. В районите с висок потенциал на производителност, където няма ограничения на поливането и хранителните вещества се внасят в достатъчно количество, плътността на посева може да се увеличи до 60-70 хил. растения на хектар. 
Торене! Слънчогледът е на четвърто място от зърнените култури по консумиране на хранителни вещества и торове. През 2001 г. 35 на сто от площите, засети с тази култура, бяха обработени и наторени – основно с азотни и фосфорни торове. Средното количество на внесените тораве е 23 кг азот и 9 кг фосфор на хектар. Този фактор е доста по-нисът отколкото при царевицата и при пшеницата. 
Застрашаващи фактори! Този проблем се решава с правилния избор на семенния материал. На пазара се намират хибриди, които са устойчиви към различни заболявания. Има и сортове, които са устойчиви към групата на имидазолините. Вредителите като голи охлюви и бръмбари-броненосци, поразяват слънчогледа в началните стадии на развитие. 
ВИСОКА АДАПТИВНА СПОСОБНОСТ
Слънчоглед се отглежда на цялата територия на Аржентина, като се използват различни технологии. Ето защо е много важно да се отчита изборът на хибридния сорт и неговата съвместимост с условията на отглеждане. Значение имат добре сформираното покритие и плътността на посева. Разсадниците предлагат хибриди с добиви до 5 хил. кг от хектар и съдържание на масло над 50%.


сп. “Зерно“

Популярни публикации от този блог

PH на почвата,стойности подходящи за някой култури.

“Елит 95” ООД, с. Поповица, обл. Пловдив

Пространствено разпределение на районите в България, уязвими на засушаване